Tar det för lång tid? Stäng laddningsskärmen.

Lägenheter som inte liknar varandra i ett hus som inte liknar något annat

Skofabriken blir en byggnad som kommer att smälta samman klassisk industrikänsla med det senaste inom modernt boende. Kontrasten mellan nytt och gammalt kommer att vara tydlig i materialvalen; glas och stål ställs mot gammalt tegel, gedigna trägolv, putsade väggar och mycket ljusinsläpp genom stora fönster i de bevarade öppningarna förstärker känslan av att bo i en unik byggnad.
Det säger Kristian Lindgren, VD och arkitekt på arkitektfirman Klark Zenit som har ritat ombyggnaden av Skofabriken från företagslokaler till 56 lägenheter. Här finns boende i storlekar från generösa 1,5-or på ca 42 kvm till entréplanets spatiösa fyrarummare på ca 132 kvm och etagevåningarna med takterrass högst upp i huset.

Unika lägenheter med gemensam känsla

Eftersom huset är byggt som industrilokal 1907 blir varje lägenhet unik i sin utformning. Men det finns också många gemensamma nämnare. Samtliga lägenheter kommer ha terrass, balkong eller franskt fönster. Alla lägenheter i den äldre delen har dessutom ca 3,3 meter högt i tak (ca 2,7 meter i de nya lägenheterna) och de flesta kommer att innehålla minst någon bevarad detalj från den gamla fabriksbyggnaden.
– Den toppmoderna utrustningen i högkvalitativa material präglar också varje lägenhet och som komplement behålls genomgående historiska interiöra detaljer som till exempel djupa fönsternischer, tegelväggar, gjutjärnspelare, proppskåp eller andra gamla fabriksdetaljer som pelare och de Berlinerbjälklag som är original i innertaken, berättar Kristian Lindgren.

Gedigna trägolv och luftig känsla

En del av industrikänslan fångas också upp genom de kraftiga trägolv som läggs i samtliga lägenheter. Även smidesdetaljer, grafitgrå eller svarta fönster och tamburdörrar, invändiga glaspartier i metall eller trä, visst inslag av råa tegelväggar och en generell känsla av luftighet och exklusiv enkelhet är gemensam för samtliga lägenheter.
De stora och generösa trapphusen renoveras, men kommer fortfarande att ha kvar sin patina efter 100 års användande. Trapphusen kompletteras med nyinstallerade hissar.

Orangeriet blir grön mötesplats

Den stora glasutbyggnaden skapar husets gemensamma orangeri på markplan, vilket blir en lummig och trivsam mötesplats för de boende. Utbyggnaden binder ihop de bägge entréerna och gör att vissa lägenheter till hälften hamnar i den gamla byggnaden och får den gamla tegelytterväggen som en attraktiv del av lägenhetens
interiör.
Med upp till fem meters takhöjd är orangeriet en luftig och inbjudande träffpunkt med plats för egen odling och samvaro.
Miljötänkandet tar sig uttryck i hållbara materialval, tekniska lösningar som till exempel regnbäddar för uppsamling av vatten för bevattning av trädgården och orangeri samt låg energi- och resursförbrukning tack vare FTX-ventilation med återvinning av värmen. Via orangeriet nås ett cykelgarage med cykelverkstad i källaren.

Remus Cismas

Fastighetsmäklare
040 – 608 30 16
Skofabriken@Bjurfors.se

Marie Christensen

Fastighetsmäklare
040 – 608 30 14
Skofabriken@Bjurfors.se